PROFESYONEL DEĞİLİM ; İNSANIM!

Profesyonel Değilim; İnsanım!

Bu makale “HızlıAdam” Blog Yazarı Bünyamin Kapıcıoğlu Tarafından “Konuşan Adamlar” Blogda Yayınlanmak Üzere Hazırlanmış Özgün Bir Çalışmadır.
Uzun zamandır iş dünyasına dair eleştiri yazısı yazmıyordum. Bilirsiniz: ağlayıp sızlanmak, şikayetleri çoğaltmak ve başarısızlığı dışsal nedenlere bağlama tembelliği profesyonelce değildir. Lakin farkındalık kısmı profesyonelliğin ta kendisidir. Neyin ne olduğunu bilmekten bahsediyorum. Daha çok, amatör yöneticileri ilgilendirecek bu yazımda iş dünyasında tabandan tavana headshot yapmak istiyorum
profesyonellik nedir
Konusan adamlar
En basit açıklamasıyla,
Profesyonellik: Yapılan işi kusursuza yakın, kabul edilebilir ve sürdürebilir biçimde icra etmektir.
Profesyonel Kişi: İşinin gerektirdiği şartları yerine getirebilen ve karşılığında yaptığı işin gerektirdiği ücreti talep etmekten çekinmeyen kişidir.
Bunlar basit ve genel tabirler. Profesyonelliğe yüklenmiş yüzlerce anlam vardır. İşin vahim kısmı anlam yükleyenlerin ne kadar profesyonel olduğunu sorguladığımızda ortaya çıkıyor.
İş hayatınızda sizden daima yüksek verimlilik beklenir. Daha hızlı üret, daha hızlı hizmet ver, daha çok sat, daha iyi iletişim kur, daha daha daha… Baktığımız zaman profesyonellik, dahasını arama sanatına dönüşmüş durumda. Hal böyleyken, sizin ruh halinizin, ortamın veya şartların hiçbir önemi kalmıyor. Eğer profesyonelseniz dahasını yapmak zorundasınız. Bana göre değil! Toplumsal algı bu yönde malesef.
  • Aile içi huzursuz edici bir durumunuz mu var?
  • Geçim problemine bağlı maddi kaygılarınız mı var?
  • Yakınlarınızın veya sizin sağlık probleminiz olabilir mi?
  • Küresel problemler veya sosyal sorumluluklar kafanızı meşgul ediyor olabilir mi?
Hiç önemi yok! Eğer profesyonelseniz duygularınıza kürtaj yaptırmanız beklenir. İşe başladığınız anda en iyisi olmalısınız. “Lütfen özel hayatınızı işe yansıtmayın” demezler mi adama? Fakat güzel bir sevişmeden sonra işe mutlu mesut gelip pozitif enerjinizi tüm ofise yansıtabiliyorsanız, özel hayatınızı patronun odasında bile icra edebilirsiniz. Neden? Çünkü işe yarıyor. Çünkü verimliliği arttırıyor. Öyleyse problem yok! İşte buna profesyonellik denilmekte.
Yanlış Yanlış Yanlış! 
Sırf iyi satıyor diye terfi sırasında öncelik verilen ve yönetici konumuna yükselen çok insan tanıdım. İyi satmak ile iyi yönetmek aynı becerinin sonucu değilken nasıl olur da o çok profesyonel patronlarınız, iyi satıyor diye x kişiyi başınıza yönetici olarak diker? Galiba tezim doğrulanıyor. Profesyonellik dahasını arama sanatıdır.
Göz ardı edilen kısım ise daha çok satan veya korku, heyecan, tutku gibi duygularını aldırmış olan insanların yöneteceği ekibin ruhunu unutmak oluyor. Birçok işi makineler yapabilirken neden halen daha insanlar kullanılıyor? Makinelerin ruhu olmadığı için olabilir mi?
Kabul Ediyorum
Özel hayatımızdaki problemler ile diğer iş arkadaşlarımızın performansını düşürmeye hakkımız yok. Yine kabul ediyorum; işyerleri para üretmek için vardır ve en çok parayı üreten, paranın üretilmesine aracılık ederken en çok faydayı sağlayan personeller terfi almalıdır. Kabul ediyorum, hep daha iyisi vardır ve daha iyi olmanın arayışında olmak gayet profesyonelce bir tutumdur.
Fakat!
İnsanların; geçim, korku, gelecek kaygısı gibi problemleri profesyonelcilik oyunu ile unutturulabilir problemler değildir. İnsanlar bu problemlerden uzaklaşabilmek için çalışır zaten.
Öyleyse Soru(?)
Çalışanlarınızı bu problemlerden ne kadar uzaklaştırabiliyorsunuz?
Profesyonelliğin diğer bir tanımı:
Az Verip Çok İsteme Eylemi
Firmada yolunda gitmeyen durumlar varken çalışanların bu problemlere kulak tıkamasını isteyen patronlar vardır. Maaşlar geciktiğinde “Her firmanın zor dönemleri olabilir” söylemini öne sürerler. (Haklılar)
Haklılar haklı olmasına da, profesyonellerin zor dönemleri olabileceğini hatırlıyorlar mı acaba?
Satış danışmanına hedef koyup prime koşmasını sağlarken hedef tuttuğunda sadaka değerinde prim veren o çok profesyonel firmalara seslenmek istiyorum: Ek çabadan elde edilen ek karın personele düşen payı bu mudur? Profesyonellik dahasını isteme sanatı mıdır? Daha çok kazanç + daha düşük personel masrafı = daha çok kar. Bravo diyerek alkışlıyorum.
Peki ya primlerin aylarca ödenmemesi? Bir satıcıya “tezgahtar gibi çalışmamalısın” deyip tezgahtar gibi sabit maaşı reva görmek profesyonelliğin kaçıncı maddesi acaba?
Ya da işini, kurallara bizzat uyarak icra eden kişilere karşı ek beklentiler neden ortaya çıkar? Daha heyecanlı olması neden beklenir? Pozitif olmak ne demektir? Pozitif kelimesi bir enerji unsuru değil midir? İnsan davranışına uyarlanan pozitif enerji söylemi bir takım duygu düşüncenin dışa vurumu değil midir?
Bu durumda profesyonelliğin temelinde duygunun yattığını da göz ardı etmemek gerekir.
Bunu göz ardı ederek profesyonel kişi yetiştiren bazı kurumlar bir süre sonra “Amatör ruhlu olun” söylemleriyle karşımıza çıkar. Çünkü bir çok şey doğru yapılıyordur. Kural hatası sıfırdır. Sunum, çalışma vs kusursuzdur. Bir şey hariç: “İşi icra eden kişinin ruhsuzlaşması”
Robot yerine insan kullanılıyor olmasının bir farkı olmalıdır. Bunu geç farkeden kurumlar robotlaştırdığı insana ruh yükleyebilmek için amatörleşmesini talep edebilir. Amatör ruhtan asıl kasıt; heyecandır. Heyecanı görmek isterler.
Öyleyse,
Profesyonelliği Yeniden Tanımlamak İstiyorum:
profesyonellik
Konuşan Adamlar
Profesyonellik, işi kabul edilebilir formatta yürütebilme sanatıdır.
Profesyonellik kabul edilebilir şirket çıkarı sağlamak değildir. Kabul edilebilir gelir paylaşımı yapabilmektir.
Profesyonellik tek taraflı beklenti ile sağlanamaz. İşin parçası olan tarafların (müşteriler de dahil) tatmin edilebilmesi ile mümkündür.
Profesyonellik yöneticilere mahsus değildir. Satış konusunda iyi olan kişi “satış profesyoneli” – Yönetmek konusunda iyi olan kişi ise “Profesyonel yönetici”dir. Aynı şekilde hijyenik temizlik yapan bir hademe “Profesyonel Temizlikçi” olabilir.
Profesyonelliğin ödülü mevcut pozisyonlar arasında geçis sağlamak ile sınırlı kalmamalıdır. Kişiye özel yeni bir pozisyon açabilme yetkinliğidir.
Profesyonellik insanların duygularını kürtajla aldırtmak değildir. Heyecan, tutku, üzüntü, korku gibi duyguları yaşatabilme (insanlığı sürdürebilme) becerisidir. Kişi, başarısız olmaktan endişe duyabiliyor ve başarmaktan mutlu olabiliyorsa, kaybetme korkusu veya kazanma duygusu yaşayabiliyorsa profesyonellik en çok ona yakışıyor demektir.
YÖNETENLERE TAVSİYEM:
Çalışanlarınızdan her şartlar altında profesyonel olmasını beklerken; çalışanlara uygun şartları sağlayıp sağlayamadığınızın mukayesesini iyi yapmalısınız.
Profesyonel çalışanlar yetiştirmek için sınırlı pozisyonlara ilişkin terfiler vermek yerine kişiye özel (kişinin uzmanlığını ifade eden) yeni pozisyonlar açabilirsiniz.
Özel hayatında problemleri olan çalışanlarınıza rehberlik hizmeti sağlayamıyorsanız, kendine zaman ayırmasına göz yumacak şekilde yedek kulübenizi oluşturabilirsiniz.
YÖNETİLENLERE TAVSİYEM:
İşin şartlarından şikayetçiyseniz daha iyi iş alternatifleri arayabilirsiniz. Mevcut şartlarda daha iyisini bulamıyorsanız, sizin için en iyisi mevcut işinizdir. Bu durumda şartlara isyan etmek yerine en iyisine sahip olmanın tadını çıkarın. İşinize sarılın.
Duygularınızı ofis dışında bırakmayın. Onları da yanınıza alıp çalışmaya öyle başlayın. Robot değil insan olduğunuzu unutmayın.
Özel hayatınızdaki problemleri iş yerinize fatura etmeyin. Problemleri aşabilmek adına iş yerinizde çözümü arayın. Göreceksiniz ki işe daha sıkı sarılmak özel hayatınızdaki problemleri minimize edecektir.
HASSAS DENGE:
Profesyonel iş ortamının hassas dengesi: İşe konu olan tüm tarafların tatmin edilebiliyor olmasına bağlıdır.
Dolayısıyla beklentiler,  “ne kadar tatmin edebiliyorum” sorusunun cevabına göre geliştirilmelidir.
Bünyamin Kapıcıoğlu
Yazar Hakkında: İş dünyasına dair kişilerin gelirini olumlu yönde etkileyecek makaleler yazan Bünyamin Kapıcıoğlu, 13 Ağustos 2013 yılından itibaren tecrübelerini “Hızlı Adam” isimli bloğunda paylaşıyor. Ticaret’e 7 yaşında başladı ve 70 yaşına kadar satış, pazarlama, kişisel gelişim, kariyer ve blogculuk adına paylaşımlarına hız kesmeden devam etmeyi planlıyor. 
İş Dünyasına Dair Profesyonel Makaleler Okumak İçin HızlıAdam’ı Ziyaret Edebilirsiniz >> Profesyonel Yazılar


PROFESYONEL DEĞİLİM ; İNSANIM!” üzerine 2 düşünce

  1. Gayet güzel bir yazı ve bir o kadar harika bir site. Sanırım kalabalık bir yazar gurubu var. Site ne kadar basit olursa o kadar ilgi çeker ve yorum alabilir. Ben beğendim umarım diğer arkadaşlarda hem fikir olurlar.

    Beğen

Yorum bırakın